8. Sınıflar için müfredatta yer alan son ünite Elektrik Yükleri ve Elektrik Enerjisi kapsamında ilk konu başlığımız olan Elektrik Yüklü Cisimler Konu Anlatımı ile başlıyoruz arkadaşlar. Hemen aşağıda ister web sitem üzerinden konuyu takip edebileceğiniz dipnotlar, isterseniz de notların PDF formatını kolayca indirebileceğiniz dokümanlar yer alıyor.
Doğada pozitif (+) ve negatif (-) olmak üzere iki çeşit elektrik yükü vardır.
Pozitif (+) Yüklü Cisimler
Pozitif (+) yük sayısı negatif (-) yük sayısından fazla olan cisimlerdir. Nötr bir cisim negatif yük kaybederse pozitif yüklü olur.
Negatif (-) Yüklü Cisimler
Negatif (-) yük sayısı pozitif (+) yük sayısından fazla olan cisimlerdir. Nötr bir cisim negatif yük kaybederse pozitif yüklü olur.
Nötr Cisimler
Pozitif (+) yük sayısı negatif yük (-) sayısına eşit olan cisimlerdir. Nötr cisimler, yük dengesi sağlanmış olan cisimler olup, hiç yük taşımayan cisimler değildir!
(+) = (-) ise cisim nötr, (+) > (-) ise cisim pozitif, (+) < (-) ise cisim negatif yüklüdür.{alertSuccess}
Elektrik Yüklü Cisimler Arasında İtme ve Çekme Kuvveti
Aynı cins elektrikle yüklü olan cisimler birbirini iter. Örneğin; pozitif yüklü bir cisim ile yine pozitif yüklü bir başka cisim, aynı şekilde negatif yüklü bir cisim ile yine negatif yüklü bir başka cisim birbirlerine itme kuvveti uygular!
Zıt elektrik yüküyle yüklü olan cisimler birbirlerine çekme kuvveti uygular. Örneğin; pozitif yüklü bir cisim ile negatif yüklü bir başka cisim birbirlerine çekme kuvveti uygular.
Elektrikle yüklü cisimlerin birbirlerine uyguladıkları itme ya da çekme kuvvetleri aralarında mesafeye bağlıdır.
Cisimler arasındaki mesafe artarsa cisimlerin birbirine uyguladıkları itme ya da çekme kuvveti azalırken, mesafe azalırsa itme ya da çekme kuvveti artar.
Nötr cisimler birbirlerine itmez ya da çekmezler.{alertInfo}
Yüklü cisimler, yük cinsleri ne olursa olsun nötr bir cisme daima çekme kuvveti uygular. Pozitif yüklü bir cisim, nötr bir cismi çeker. Aynı şekilde negatif yüklü bir cisim de nötr bir cismi çeker!{alertWarning}
Elektrik yüklü bir cisim ile nötr bir cisim arasındaki çekme kuvveti, zıt yüklü iki cisim arasındaki çekim kuvvetin daha azdır.{alertSuccess}